På spidsen af Navet i Sebbersund ligger der gruber i flere rækker. På luftfotos kan man tælle omkring 50. I de tydeligste kan man se, at det er tomter af huse. Der er gulv, vægge og indgang. Det er grubehuse af samme type, som de der ligger på vikingepladsen nord for Skt Nikolaj Bjerg. Husene er gravet ned i terræn og jorden kastet op som volde omkring husene. Der har formodentlig været et tag af stolper og tækket med tagrør, græstørv eller ålegræs.
( tegning Ole Færch)
Husene på Navet stammer næppe fra vikingetiden, men fra middelalderen, hvor de har været brugt i forbindelse med det store sildefiskeri. Sebber Kloster fik i 1420 overgivet eneretten på fiskeriet ved Sebbersund af kong Erik af Pommern. Op gennem tiderne blev sildefiskeriet så vigtig en økonomisk faktor, at hele fjordbunden blev matrikuleret i bundgarnsstader, som der skulle svares skat af. I hvert stade stod sildebundgarnene i lange lænker.
Sildene blev gællet og saltet i tønder til eksport. Op gennem middelalderen og helt frem til 1825, hvor Nordsøen brød gennem Aggertange og ændrede miljøforholdene i Limfjorden, har der været et myldrende liv på sildefiskepladserne
Lørdag d. 18 februar 2023 holdt Nordjysk Detektorforening træf på Navet i Sebbersund for at undersøge gruberne med sildeboder for fund, der kan give os viden om stedet.
Omkring 30 ivrige detektorfolk undersøgte hele formiddagen området. En museumsinspektør fra Nordjyske Museer i Aalborg indmålte med et avanceret GPS udstyr den nøjagtige placering af de vigtigste fund, som blev taget med til nøjere undersøgelse på museet og eventuelt videresendt til Nationalmuseet som Danefæ.
Der blev selvfølgelig fundet en masse kapsler, patronrester og tabte mønter fra det seneste hundrede år, men også flere spændende genstande. Et fund bringer os tilbage i middelalderen. Det er en mønt- en såkaldt Hvid af lødigt sølv - fra 1400-tallet. Den er sikkert slået under Kristoffer af Bayern eller Christian den Første. Ligeledes blev der fundet flere klædeplomber. Det er blyplomber, som har været brugt til at garantere kvaliteten af klæderuller. Gennem middelalderen var klæde fra Flandern og Nederlandene en stor handelsvare, og vi kan forestille os, at der har været byttet klæde for saltsild her i Sebbersund.
Detektorfolket fandt også en bronzenøgle, som kan være væsentlig ældre end mønt og plomber. Det ældste fund er muligvis en broche, skivefibel, fra jernalderen.
Alt i alt var det en spændende dag, hvor også flere af byens borgere fik en god oplevelse ved at følge undersøgelserne. Dagen sluttede på legepladsen, hvor museumsinspektør Christian Vrængmose gennemgik dagens fund inden der blev taget et gruppebillede. Og så var der pølser med brød.