en tur i gennem byen i 2003

Af Niels Jensen

Sebbersund er en lille fisker- og håndværkerby med ca. 150 husstande. Der ud over er der en del sommerhuse. Sebbersund er en meget smuk og karakteristisk landsby med små fiskerhuse og bondehuse, nogle stråtækte, nogle i bindingsværk og andre af nyere dato. Kun en mindre del af byen består af moderne villakvarterer med ligusterhække og asfaltveje med flisebelagte fortove. Den største del af byen har små smalle grusveje med græsrabatter. Disse giver byen en helt særlig stemning og et helt specielt miljø. Det er bl.a. disse grusveje som gør Sebbersund til noget helt enestående.
En anden helt enestående ting ved Sebbersund er den omkringliggende natur. Sebbersund ligger midt i en naturperle. Sebbersund har fået sit navn fra det smalle farvand der forbinder Halkær bredning med Nibe bredning. De to bredninger danner en halvø med en 34 m høj moræne-bakke midt i. Det giver en spændende mulighed for at vandre op på bjerget, som vi kalder det, og nyde udsigten over byen og den smukke natur.

Skulle man være så heldig at besøge Sebbersund en frostklar vinternat, vil man konstatere, at der ikke er ret meget gadelys i byen. En stor fordel hvis man gerne vil se stjernehimlen. Sebbersund ved nattetid om vinteren er en ganske betagende oplevelse. Der kan være så stille, som man næsten ikke kan forestille sig, eller måske fyldes natten af Sangsvanernes mangfoldige trompeteren. Står man så med nakken bøjet bag over og skuer op i himmelen, og ser stjernevrimlen, bliver man næsten svimmel, og glemmer tid og sted. Milliarder af stjerner, som man ikke ser i byen, p.g.a.. lysforurening. Det har vi heldigvis ikke her. Her kan man se mælkevejen hele vejen over himlen.

Sebbersund er i et generationsskifte. Dette ses også på husene i byen. Der findes en række gamle huse beboet af ældre mennesker, men der er efterhånden en del unge familier, der har overtaget de gamle huse, og begyndt at sætte dem i stand. Det betyder meget for byens fortsatte eksistens. Det betyder også at der er en del børn og unge i byen. De engagerer sig i Sebber Idrætsforening. Der er ikke nogen skole i selve Sebbersund. Sebber skole ligger i nabobyen Valsted ca. 1 km. borte. Det er en skole fra 1. til og med 6. klasse derefter fortsættes skolegangen på Farstrup skole. Der er gode busforbindelser til og fra byen. Hver time kører linie 50 til både Løgstør og Aalborg. Om morgenen er det hver halve time.

Der er mange sommerhus ejere der har fundet ud af, at Sebbersund er et godt sted at rekreere. Der findes mange små søde sommerhuse langs stranden og op over bjerget. Sebber Kloster og Kirke ligger 2 km. uden for byen, ovre på den anden side af Halkær bredning. Klostret drives nu som landbrug og golfklub. Kirken er en meget gammel og interessant kirke, der bestemt er et besøg værd. I Sebbersund er der en lille bådehavn, bestyret af bådelauget. Der er også en hyggelig kro. En Kongelig Privilegeret Kro oven i købet. Det er en meget hyggelig kro med gode værelser til overnatning. Den ligger lige ned til vandet med udsigt over bådehavnen. Mere smukt og idyllisk finder man ikke en dansk landevejskro.

Landevejskro, ja kroen ligger faktisk lige der hvor færgen i fordumstid lagde til, og der hvor den gamle træbro havde brofæste. Når man var kommet vel over sundet kunne man lige holde et hvil på kroen. Kroen er i dag kendt for sine gode lokaler til familiefester og lignende arrangementer, og for sine fremragende ål. Stuvede kartofler med stegte ål - uhm... Går man en solskinsdag gennem byen på de små grusveje, og hører gruset knitre under sine sko, og ser på de små huse, mærker man rigtig landsby stemningen. Man hører spurvene kvidre i hækkene, og sangdroslen slår sine triller. Gøgen og nattergalen høres også. På sin tur rund i byen støder man helt sikkert på legepladsen ved det gamle transformertårn. En god legeplads der benyttes flittigt af dagplejemødre og børnehaver fra hele omegnen. Det er som at være på udflugt..

Byen bærer selvfølgelig meget præg af at være en fiskerby. Mange steder kan man se små både trukket op på land, eller fortøjet til pæle ude i vandet. Garn og ruser hænger til tørre på træstativer. Det er ikke uden grund at byens Folk og country band hedder "The Ålerusers". Fiskeriet har det sløjt. Fiskebestanden lider under den megen forurening af Halkær bredning. Når man går langs stranden ses tydelige tegn på iltsvind. Hen på sommeren kan man mange steder se det såkaldte "ligslør". Vandet bliver fyldt med et sort slam og begynder at lugte fælt. Det er meget nødvendigt at gøre noget ved denne forurening hvis livet skal tilbage i bredningen. Det er yderst sjældent at finde en levende musling , desværre !

Der er desværre ingen dagligvarebutikker eller kiosker i Sebbersund.

Der er en antikvitetshandler og møbelpolstrer, som ganske givet er et besøg værd. Ellers er der nogle kunsthåndværkere og kunstmalere. Den nærmeste dagligvare butik er købmanden (Tidligere DagliBrugsen) i Barmer. Det håndværk og den industri der er i byen kan findes andet steds her på websiden. Sebbersund har en meget aktiv borgerforening, som bestemt sætter sit præg på byen. Foreningen har sørget for lejepladsen, og en petanque bane. Den har sørget for borde og bænke rundt om i byen, så man kan sætte sig med sin medbragte madkurv, og nyde landsby livet. Der ud over afholder borgerforeningen Skt.Hans bål på Navet, og laver i samarbejde med bådelauget en sommerudflugt på Halkær bredning. Kom selv og oplev vores by ved selvsyn. I vil blive betaget af den fantastiske natur og byens sarte skønhed. !